کارشناس واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان فراشبند بر پرهیز از مصرف نمک دریا به دلیل خطرات نهفته، به ویژه در افرادی که سابقه بیماری های گوارشی، کلیوی و کبدی دارند، تاکید کرد.

به گزارش نخل بیدار، «زهرا ضیایی» در جمع دانش آموزان مدارس «طلوع»، «خدیجه کبری(س)» و «کوثر» شهرستان فراشبند با اشاره به اجرای بسیج ملی تغذیه با موضوع اهمیت مصرف نمک یُددار و نقش ید گفت: ید یک ماده مغذی ضروری است که باید از طریق مواد غذایی به بدن برسد.

او حیاتی ترین نقش ید در بدن را شرکت در ساختمان هورمون های تیروئیدی دانست و گفت: رشد و تکامل جسمی و ذهنی، عملکرد طبیعی مغز و سیستم عصبی، حفظ دمای بدن و تولید انرژی و سوخت و ساز از جمله نقش هورمون های تیروئیدی در بدن است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان فراشبند با اشاره به اینکه منابع غذایی حاوی ید به طور طبیعی در آب و خاک وجود دارد، گفت: در کشور ما به دلیل کمبود ید در آب و خاک، محصولات گیاهی و حیوانی فاقد ید کافی وجود دارند.

او افزود: بهترین منابع غذایی ید، غذاهای دریایی به ویژه ماهی و میگوی آب های شور هستند که به دلیل مصرف کم این غذاها در رژیم غذایی، ید مورد نیاز بدن از این طریق تامین نمی‌شود و باید از طریق مصرف مقدار کم نمک یددار تصفیه شده تامین شود.

«ضیایی» افزایش خطر سقط جنین در مادر باردار، اختلال رشد مغز جنین، تولد نوزاد مبتلا به عقب ماندگی شدید جسمی و مغزی، کم کاری تیروئید و گواتر، اختلال در قدرت یادگیری و افت تحصیلی، خستگی و کاهش کارآیی و کاهش بهره هوشی را از جمله عوارض کمبود ید دانست و گفت: بهترین و ساده ترین راه برای پیشگیری از کمبود ید استفاده از نمک های یددار تصفیه شده است.

او افزود: نمک یددار تصفیه شده، نمکی است که ناخالصی های نامحلول آن مانند فلزات سنگین و همچنین ناخالصی های محلول آن همچون آهک، شن و ماسه، در کارخانه از آن جدا شده است.

این کارشناس بهبود تغذیه با تاکید بر عدم استفاده از نمک دریا، گفت: نمک دریا یک نوع نمک تصفیه نشده است که از تبخیر آب دریا به دست می آید و حاوی ناخالصی های گوناگون از جمله خاک آهن و فلزات سنگین می باشد.

او با ابراز تاسف از اینکه چند سالی است که نمک دریا بدون مجوز وزارت بهداشت با عنوان نمک دریایی خوراکی در سطح شهرها و روستاها به فروش می رسد و روی بسته بندی هیچکدام از آنها نیز عنوان نمک خوراکی مجاز ذکر نشده است،گفت: نمک کوه از کوه نمک، بدون تصفیه شدن به دست می آید که دارای ناخالصی و فاقد ید است.

«ضیایی» با اشاره به عوارض مصرف نمک های تصفیه نشده، تاکید کرد: وجود فلزات سنگین مانند سرب، جیوه، آرسنیک، کادمیوم، مس در نمک های تصفیه نشده مانند نمک دریا نمک فله، نمک کوه و غیره منجر به عوارض نامطلوب دستگاه گوارش به ویژه کبد کلیه دستگاه ریوی و در مواردی ایجاد مسمومیت نموده و حتی باعث ممانعت از جذب آهن می شود و خطر سرطان زایی مصرف آن به اثبات رسیده است.

او با تاکید بر ممنوعیت استفاده از نمکهای صنعتی که عبارت «صرفاً جهت مصارف صنعتی» بر روی آن درج شده، نمک دریا و سنگ نمک برای مصارف خوراکی، توصیه کرد: نمک دریا و سنگ نمک فاقد ید است و به دلیل انواع ناخالصی ها و آلودگی ها نباید مورد مصرف خوراکی قرار گیرد و حتی برای خیساندن برنج هم توصیه نمی شود.

این کارشناس بهبود تغذیه؛ نمک دریا، نمک چشمه، نمک فله و نمک زبر را از انواع نمک های فاقد یِد دانست و تاکید کرد: فراموش نکنیم فقط از نمک تصفیه شده یددار و آن هم به مقدار کم استفاده کنیم.

او با اشاره به چگونگی نگهداری نمک ید دار برای عدم کاهش ید آن، تاکید کرد: نمک تصفیه شده یددار باید در ظروف دربسته پلاستیکی، چوبی، سفالی یا شیشه ای تیره رنگ با سرپوش محکم و دور از نور و رطوبت نگهداری شود و ظروف بلور و پلاستیک روشن برای نگهداری نمک ید دار مناسب نیستند.

«ضیایی» با بیان اینکه نمک را باید در مراحل پایانی پخت به غذا اضافه کرد،تاکید کرد: در صورتی که بسته بندی نمک به رنگ زرد تغییر رنگ دهد به احتمال زیاد ید آن کاهش یافته است.

کارشناس واحد بهبود تغذیه شبکه بهداشت و درمان فراشبند در پایان توصیه کرد: هنگام خرید نمک به درج عبارت «نمک تصفیه شده یددار» تاریخ تولید و انقضا، وجود پروانه ساخت معتبر از وزارت بهداشت، سری ساخت، آدرس واحد تولیدی، نام تجاری، لوگوی سازمان غذا و دارو روی بسته بندی دقت کرده و در غیر این صورت از خرید آن نمک خودداری کنید.

 

پایان خبر

 

منبع: روابط عمومی شبکه بهداشت و درمان شهرستان فراشبند